Varna Hiša Gorenjske

RAZŠIRITE SVOJE ZNANJEDinamika nasiljav družini

Dinamika nasilja v družini narašča, krog nasilja se vrti vse hitreje in večinoma poteka le še v fazah izbruha nasilja, ki so vse bolj intenzivne, in fazah naraščanja napetosti, ki so vse krajše.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

prepoznaš nasilje? Kontaktiraj nas

Pokliči nas

Povejte nam kaj doživljate.

Naše svetovanje

Naši strokovnjaki vam bojo svetovali in predlagali kaj narediti.

Rezervirali vam bomo termin

V našem centru boste imeli rezerviran termin
Kaj je nasilje v družini?

Nasilje v družini NI KONFLIKT MED PARTNERJEMA in večinoma ni enkratno dejanje, ampak kontinuiran odnos, za katerega je značilen vzorec vedenj, ki ga imenujemo KROG NASILJA in poteka v več medsebojno povezanih fazah.

Prva faza nasilja

V prvi fazi govorimo o NARAŠČANJU NAPETOSTI med povzročiteljem in žrtvijo. Povzročitelj nasilja lahko ob povsem običajnih življenjskih situacijah postaja napet, živčen, nervozen, žrtev pa to njegovo vedenje poskuša zregulirati in zmanjšati na način, da se mu prilagaja, ga miri in poskuša ne-vznemirjati. Trudi se, da bi predvidela njegovo vedenje , izogiba se dejanjem in besedam, ki bi ga »ujezila« in mu dala povod za izbruh. Žrtev KRIVI SEBE, saj ji ne uspe preprečiti IZBRUHA nasilja. Lahko rečemo, da se je »skuhala juha, ki ni dovolj vroča, niti ne dovolj hladna, je premalo slana in preveč mastna«.

Faza izbruha

V fazi IZBRUHA pride do različnih oblik nasilja. Ta faza je za žrtev nepredvidljiva, saj ne more vedeti, kaj se bo zgodilo in kako se bo povzročitelj odzval. Pogosto pride do psihičnega in verbalnega nasilja, ko povzročitelj nasilja žrtev ponižuje in kritizira, ji grozi, jo nadzira, obtožuje, prelaga odgovornost nanjo itd., lahko pa tudi do fizičnega in spolnega nasilja. Povzročitelj lahko za svoj izbruh okrivi žrtev, vendar pa NASILJE NIKOLI NI POSLEDICA ŽRTVINEGA VEDENJA.

Faza obžalovanja in Ponovnega približevanja

Izbruhu sledi čas, ko se partnerja sprva odmakneta drug od drugega, za tem pa pride FAZA OBŽALOVANJA in PONOVNEGA PRIBLIŽEVANJA. Partnerja se ponovno navidezno zbližata, si »obljubita, da se ne bosta več prizadela«; povzročitelj obljubi, da se izbruh ne bo več ponovil, žrtev pa, da ne bo več »izzivala«. Povzročitelj svojo žrtev prepričuje, da jo potrebuje, da ne more živeti brez nje, ji obljublja, da se bo poboljšal in si poiskal pomoč, žrtev nasilja pa v svojem prepričanju, da je sama »kriva«, želi povzročitelju pomagati, želi ga rešiti. To fazo imenujemo MEDENI TEDNI, ko je vse »kot v pravljici«. Oba verjameta v to, da bo njuna ljubezen rešila vse. Žrtev želi narediti vse, da bi ohranila obdobje navideznega miru in sožitja, trudi se, da bi vsa vedenja povzročitelja znala predvideti, dela vse, da ga ne vznemirja. S tem njun odnos nevede ponovno preide v prvo fazo in krog nasilja se sklene.

KAKO VAM LAHKO POMAGAMO

Razširite svoje znanje!

Dinamika nasilja v družini

Nasilje v družini NI KONFLIKT MED PARTNERJEMA in večinoma ni enkratno dejanje…

Stereotipi o nasilju

Ženska je za nasilje kriva sama, saj “izziva” in si zato nasilje zasluži. NI RES.

Varnostni načrt za žrtve nasilja

Vaše in otrokove osebne dokumente vedno hranite na varnem mestu…

Pogosta vprašanja

  • Kako lahko pridem v varno hišo?
  • Koliko časa lahko ostanem v varni hiši?​

Odprti smo:

Varna hiša Gorenjske, Slovenski trg 1, p.p. 575, 4000 Kranj
Ponedeljek-Četrtek
08.00-18.00
Petek
07.00-13.00
Nedelja
Zaprto

Pomembne povezave

Spodaj kliknu gumb do pomembnih povezav.