Varna Hiša Gorenjske

PROGRAMVarna hiša Gorenjske

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image


prepoznaš nasilje? Kontaktiraj nas

Pokličite nas

Povejte nam kaj doživljate.

Naše svetovanje

Naši strokovnjaki vam bodo svetovali in predlagali kaj lahko storite.

Pomagali vam bomo

V našem programu vam bomo z veseljem pomagali.
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2022/01/image_02_about.png
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_05.png
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2022/01/floating_image_contact.png

Varna hiša Gorenjske deluje od leta 2003, v začetku leta 2009 smo, glede na povečane potrebe po namestitvah v varno hišo, odprli še enoto varne hiše.

Skupaj lahko nudimo namestitev desetim ženskam z otroki ali brez, ki v krogu svoje družine doživljajo kakršno koli obliko nasilja. V varni hiši jim je zagotovljen varen prostor (za krajši čas oziroma največ do 1 leta), v katerem dobijo pogovor in razumevanje stiske, tajnost in anonimnost, pomoč in podporo strokovnih delavk ter pomoč pri urejanju pravic v postopkih pred ustanovami. Zaradi varnosti vseh uporabnic in uporabnikov varne hiše se pričakuje varovanje tajnosti lokacije varne hiše.

Tajna lokacija bivanja

Pomoč pri urejanju pravic

Reševanje finančne stiske

Komu je namenjen program Varna hiša Gorenjske

Program VH Gorenjske je namenjen žrtvam nasilja v družini (ženskam z otroki ali brez), ki so pripravljene aktivno sodelovati pri reševanju svoje stiske.

Istočasno lahko sprejmemo do 10 žensk (samih ali z otroki – fantje do dopolnjenega 15. leta starosti).

Vsaka posameznica ali družina dobi primerno opremljeno sobo, ki jo uporablja/jo le oni, medtem ko so vsi ostali prostori skupni in namenjeni souporabi.

Kaj VH nudi?

Varna hiša ni samo začasna varna namestitev in zatočišče, ampak program, v katerem od uporabnic pričakujemo, da bodo aktivno reševale nastalo situacije, v kateri so se znašle, prevzele odgovornost za svojo prihodnost in se trudile osebno napredovati.

Poleg namestitve, za katero se mesečno plačuje prispevek (za del materialnih stroškov), vključenim uporabnicam nudimo strokovno pomoč in podporo pri reševanju stiske.

Posameznica skupaj s strokovnimi delavkami predeluje nasilje, ki ga je doživljala, dobi ob tem ustrezno podporo in pomoč za reševanje socialnih stisk, ki pri tem nastanejo. Pomagamo krepiti in razvijati moč posameznice in jo spodbujamo pri prehodu iz objekta nemoči v subjekt moči. Dobi podporo za razvijanje in krepitev sposobnosti za samostojno življenje in krepitev aktivne vloge, pomoč pri razvijanju novih socialnih veščin, večjo socialno vključenost ter pomoč in podporo pri krepitvi starševske vloge. Uči se konstruktivnega preživljanja prostega časa z otroki, dobi pomoč pri spoznavanju in učenju novih življenjskih vzorcev in perspektiv. V okviru programa zagotavljamo temeljno socialno varnost v kriznih obdobjih izpada drugih virov. Nudimo pomoč pri razbremenitvi čustvene napetosti in umiritvi. Vse našteto je pomembno za postavitev dobrih temeljev za nadaljnje življenje brez nasilja.

Uporabnice se učijo sobivanja, ki zahteva veliko prilagajanja na eni strani in veliko podpore in sprejemanja na drugi strani. Ob uspešnem zaključku programa marsikatera uporabnica prizna, da je bila podpora sostanovalk, ob podpori strokovnih delavk, ključna za uspešen zaključek programa in začetek novega življenja.

V program so uporabnice vključene preko individualnih in skupinskih aktivnosti. Vsaka uporabnica ob vključitvi dobi svojo svetovalko, s katero redno sodeluje preko individualnih svetovalnih razgovorov, z njo evalvira svojo situacijo ob rednih trimesečnih podaljšanjih Dogovora o vključitvi.

Uporabnice so v program lahko vključene za obdobje do enega leta ob predpostavki, da v programu aktivno sodelujejo. V primeru izjemnih situacij se lahko vključenost v program tudi podaljša.

Kako se vključim v program?

Večinoma nas ženske kontaktirajo same, pogosto pa zanje iščejo pomoč tudi sorodniki in prijatelji ali preko Centra za socialno delo. Pokličite nas na telefon 051 200 083. Dosegljivi smo vsak dan od 8. do 18. ure. Ob petkih od 7. do 13. ure.

Postopek za vključitev v program:

Postopek vključitve se začne s prvim klicem na našo številko 051 200 083.

Na podlagi tega, se dogovorimo za uvodni pogovor, kjer nam osebno predstavite svojo situacijo, mi vam predstavimo program in se dogovorimo o možnosti sprejema v program. Ob tem se dogovorimo tudi o vašem varnem odhodu in po potrebi pripravimo varnostni načrt.

Vključitev v program je prostovoljna odločitev.

S pdpisom Dogovora o vključitvi v program sprejmete pravila in obveznosti, ki nastopijo z vključitvijo v program. Seznanjeni ste s Pravilnikom o pravicah in obveznostih uporabnic v varni hiši, Pravilnikom o postopku pritožbe… Uporabnica, ki ne želi podpisati Dogovora o vključitvi ali se z njegovimi določili ne strinja, se ne more vključiti v program VH.

 • Mnenja drugih

https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_04.png

Izjava uporabnice

Tudi v službi me ima pod kontrolo. Ne delam daleč od doma, zato pride k meni pod pretvezo, da je pozoren, mi prinese čokolado. Sodelavke so navdušene nad njegovo pozornostjo in ljubeznijo.

Izjava uporabnice

Mame in sestre nisem videla že sedem mesecev. Pravi, da slabo vplivata name.

Izjava uporabnice

Že pol leta imam vse spakirano. Vsak dan, ko grem iz službe, mu napišem SMS, če lahko pridem domov. Ključa nimam.

Izjava uporabnice

Ko sem v službi, me ves čas kliče, preverja. Pripelje se do moje službe in sedi v avtu pred stavbo. Me kliče, moram se priti pokazati, kako sem se oblekla.

Izjava uporabnice

Lasa me, davi, meče omare. Če mi uspe uiti ven, pride za mano in me zlasa ter reče: »Če boš zdaj kam šla, ni treba da hodiš nazaj.«

Izjava uporabnice

Moja zgodba, kot večina, se je začela zelo srečno. Kmalu so se pojavila opozorila, znamenja, da nekaj ni v redu. Omejuje me, ne smem nositi kratkih kril. Če samo pozdravim soseda, mi očita, da se spogledujem z njim, da sem gotovo nekaj imela z njim. Vsi sosedje, prijatelji moškega spola, so po njegovem, moji ljubimci.

Izjava uporabnice

Vedno obrača besede, vsega sem jaz kriva. Opravičiti se mu moram za tisto kar je on naredil. Mislim, da postajam nora, meša se mi. Pravi, da si izmišljujem stvari. Počasi ne vem več kaj je res in kaj ne.

Izjava uporabnice

Moj mož ni nikoli fizično nasilen, uporablja zelo subtilne tehnike. Ves čas me kontrolira in omejuje moje možnosti. Nikoli mi ni rekel, da česa ne smem, toda vedno je zelo jezen, če naredim nekaj, kar mu ni všeč.

Izjava uporabnice

»Pravim ti, da bo življenje brez mene zelo težko,« je zelo pogost stavek, ki ga slišim od mojega moža, narcisa. Seveda, on ima nadzor nad vsem, odloča o vsem. Moj strah, kako preživeti v teh ekonomskih razmerah je velik. Rad uporablja kazen in ustrahovanje, da ostanem njegova zapornica za vedno.

Izjava uporabnice

»Oprostim ti.« Izjava, ki jo pogosto slišim od mojega moža, narcisa. Oprosti mi, ker nisem izpolnila njegovih bizarnih pričakovanj!

Kontaktni obrazec

https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_02.png
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_03.png
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_01.png


  bt_bb_section_top_section_coverage_image
  KAKO VAM LAHKO POMAGAMO

  Razširite svoje znanje!

  Dinamika nasilja v družini

  Nasilje v družini NI KONFLIKT MED PARTNERJEMA in večinoma ni enkratno dejanje…

  Stereotipi o nasilju

  Ženska je za nasilje kriva sama, saj “izziva” in si zato nasilje zasluži. NI RES.

  Varnostni načrt za žrtve nasilja

  Vaše in otrokove osebne dokumente vedno hranite na varnem mestu…

  Pogosta vprašanja

  • Kako lahko pridem v varno hišo?
  • Koliko časa lahko ostanem v varni hiši?​

  Odprti smo:

  Varna hiša Gorenjske, Slovenski trg 1, p.p. 575, 4000 Kranj
  Ponedeljek-Četrtek
  08.00-18.00
  Petek
  07.00-13.00

  Pomembne povezave

  Spodaj kliknu gumb do pomembnih povezav.