Varna Hiša Gorenjske

Varnostni načrt za žrtve nasilja

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

DOMA:

1.    Vaše in otrokove osebne dokumente (osebna izkaznica, potni list, zdravstvena kartica, vozniško dovoljenje itd.) vedno hranite na varnem mestu.

2.    Čim pogosteje menjajte osebna gesla elektronske pošte, družabnih omrežij, spletne banke itd. S tem boste zmanjšale možnosti nadzora s strani partnerja.

3.    Vedno poskrbite, da boste imeli napolnjeno baterijo osebnega telefona. V telefon shranite tudi pomembne številke za hitro klicanje.

4.    Ob izbruhu nasilja se ne umikajte v zaprte prostore oziroma v prostore, ki so brez izhoda. Predvsem se izogibajte kuhinji (noži), kopalnici, balkonom in stopnicam.           Ne umikajte se v sobo, kjer so otroci, saj nasilnež lahko poškoduje tudi njih.

5.    Otroke naučite, da se ob izbruhu nasilja umaknejo in vam ne pomagajo. Z otrokom se pogovorite, kako lahko ravna v izbruhu nasilja (gre do sosedov, pokliče                   policijo, pri tem mora poznati številko policije 113, povedati bo tudi moral, priimek, naslov in kaj se dogaja).

6.    Če se fizičnemu napadu ne morete izogniti, se postavite v položaj, ki vam bo povzročil najmanj poškodb (zvijte se v klobčič, obraz zaščitite z rokami). Izogibajte se           nošenju šalov, rut, nakita.

7.    Če je možno, povejte o nasilju vsaj enemu sosedu in ga prosite, da v primeru krikov pokliče policijo. To lahko stori tudi anonimno na številko 080 1200.

8.    Poskusite ohraniti odnos z vsaj eno osebo, ki ji zaupate. Poskusite ohraniti vsaj eno dejavnost izven doma (odhod v trgovino, odnašanje smeti, spremstvo v vrtec,           šolo itd.).

9.    Če ste poškodovani, pojdite k osebnemu zdravniku in mu povejte za nasilni dogodek. Na varno mesto shranite dokumentacijo o poškodbah.

10.   Beležite vse dogodke nasilja, če se boste kdaj v prihodnosti odločili za prijavo nasilja. Zapise shranite na varno mesto, če je možno, izven doma.

OB UMIKU OD DOMA:

1.    S seboj vzemite le najnujnejše zase in za otroke (dokumenti – osebna izkaznica, zdravstvena izkaznica, vozniško dovoljenje, najemna ali kupoprodajna pogodba               itd., ključi od stanovanja in avta, zdravila, telefon in  polnilec, denarnico, pomembne telefonske številke).

2.    Poskrbite, da partner ne bo opazil, da se pripravljate na odhod. Če hodite v službo, se od doma odpravite kot običajno, če otroke vozite v vrtec, to storite takrat. Če         ste večino dneva doma, odhod načrtujte v času, ko nasilneža ni doma.

3.    Odmaknite se nekam, kjer vas partner ne bo iskal (varna hiša, prijateljica, ki je ne pozna itd.).

4.    Če imate možnost, na varnem mestu shranite potovalko s stvarmi, pripravljenimi na odhod.

5.    Če imate možnost, se za pripravo varnostnega načrta pred odhodom povežite v nevladno organizacijo ali centrom za socialno delo.

PO UMIKU:

1.    Zamenjajte telefonsko številko. Otroke naučite vašo telefonsko številko in številko policije.

2.    Vedno imejte napolnjeno baterijo telefona. Vanj shranite pomembne številke za hitro klicanje. Če se nasilnež znova vede nasilno (vam grozi, skuša vdreti v                       stanovanje), pokličite policijo.

3.    Razmislite, komu lahko zaupate vaš novi naslov, da ga ne bo izvedel izvajalec nasilja.

4.    Zamenjajte osebna gesla elektronske pošte, družabnih omrežij, spletne banke.

5.    Izklopite lokacijo na telefonu.

6.    Bodite pozorni pri objavljanju lokacije na internetnih omrežjih.

7.    Če sumite, da bi lahko bila na vašem telefonu nameščena zlonamerna programska oprema, ki povzročitelju nasilja omogoča sledenje lokaciji oz. preko katere                   prihaja do vsebin vašega telefona, vam svetujemo, da takega mobilnega telefona ne uporabljate (ga ugasnete, zamenjate sim kartico in telefonsko številko).

8.    Doma imejte čim več varnostnih mehanizmov (ključavnice, alarm, zunanje luči na senzor,…).

9.    Na pošti uredite preusmeritev pošiljk.

10.   Razmislite o postopkih za zaščito po Zakonu o preprečevanju nasilja v družini (prepoved približevanja, izselitev povzročitelja iz stanovanja,…).

11.   Razmislite o prijavi nasilja, saj vam pomaga zagotavljati dolgoročno varnost.

12.   Če ima povzročitelj do vas prepoved približevanja in jo krši, o tem seznanite policijo. Prosite tudi sosede, če je mogoče, da pokličejo policijo, če ga vidijo v bližini.

13.   Izogibajte se samotnim ulicam in parkiriščem. Zadržujte se tam, kjer je veliko ljudi. V primeru napada, zakričite na pomoč.

14.   Če imate otroke v vrtcu ali šoli,  jim povejte, kdo lahko pride po otroke. V primeru prepovedi približevanja ali prepovedi stikov, jim izročite kopijo sodne odločbe ali            odredbe.

  • Lahko

  • pomagamo

https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_04.png
  • Tukaj za

  • Vsakogar

NAŠA NALOGA

Naša naloga je pomagati vsakemu!

Naloga varne hiše je zagotoviti varno zatočišče in podporo žrtvam nasilja.

https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/image_03.png
bt_bb_section_top_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Kontaktni obrazec

https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_02.png
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_03.png
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_01.png


    bt_bb_section_top_section_coverage_image