Varna Hiša Gorenjske

PROGRAMMaterinski dom Gorenjske

Močna. Samostojna. Samozavestna. Polna zaupanja vase. Okrepljena. Pogumna. Ranljiva. Ženska. Mama.
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2022/01/image_01_services.png
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_05.png
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2022/01/floating_image_contact.png

Materinski dom Gorenjske je eden izmed programov Društva za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske.

Program je javni verificiran socialnovarstveni program, vključen v mrežo javnih socialnovarstvenih programov. Izvedbo programa omogočajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, 18 gorenjskih občin, Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji in donatorji. Smo člani Sekcije za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije pri Socialni zbornici Slovenije.

Prvo uporabnico smo v program vključili septembra leta 2010. Takrat smo se nahajali v majhnih, a lepo urejenih prostorih na Jesenicah nad bivšo pošto ob železniški postaji. Vrsto let je v nas tlela želja, da poiščemo nove prostore, saj smo pogrešali zunanje površine, vrt in dvorišče, kjer bi se naši otroci lahko brezskrbno igrali. Sreča se nam je nasmehnila leta 2017, ko smo postali najemniki stare meščanske vile v Kranju, ki je v lasti Fundacije Vincenca Drakslerja.

Tukaj za vas

Pomoč pri negi in vzgoji otrok

Pomoč pri reševanju socialne stiske

Komu je namenjen MDG

Program MD Gorenjske je namenjen nosečnicam, porodnicam in mamicam z otroki, ki so se znašle v trenutni ali dalj časa trajajoči težki življenjski situaciji (socialna stiska, ekonomska stiska, stanovanjska stiska, izključenost iz svoje socialne mreže, vzgojna nemoč itd.) in trenutno ne vidijo izhoda iz stiske, so pa pripravljene aktivno sodelovati pri reševanju le-te.

Zaradi majhne kapacitete programa lahko samo v izjemnem primeru za krajši čas vključimo žensko brez otrok.

Možna je tudi namestitev za ženske z otroki po zaključenem bivanju v varni hiši (sprejemamo tudi ženske z otroki, žrtve nasilja, ko ni več neposredne ogroženosti).

Istočasno lahko sprejmemo do 4 ženske z otroki. Vsaka družina dobi primerno opremljeno sobo, ki jo uporablja le ona, medtem ko so vsi ostali prostori skupni in namenjeni v souporabo. Uporabnice se učijo sobivanja, ki zahteva veliko prilagajanja na eni strani in veliko podpore in sprejemanja na drugi strani. Ob uspešnem zaključku programa marsikatera uporabnica prizna, da je bila podpora sostanovalk ob podpori strokovnih delavk ključna za uspešen zaključek programa in začetek novega življenja.

https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2024/06/TD__7875-640x427.jpg
Kaj MD nudi?

MD ni samo začasno zatočišče, ampak program, v katerem od uporabnic pričakujemo, da bodo samostojno reševale nastalo situacije, v kateri so se znašle, prevzele odgovornost za svojo prihodnost in se učile osebnostne rasti.

Poleg namestitve, za katero se mesečno plačuje oskrbnina, vključenim uporabnicam nudimo strokovno pomoč in podporo pri reševanju stiske. Cilji programa izhajajo iz vsebin programa in potreb uporabnic in otrok: zagotovitev varnega prostora, podpora pri ozaveščanju o osebni situaciji, razvijanje socialnih veščin za življenje, vzpostavitev novih socialnih odnosov, pomoč pri vzpostavljanju ekonomske neodvisnosti, krepitev lastne aktivne vloge, pomoč in podpora pri krepitvi starševske vloge in vzgoji otrok, pomoč pri reševanju zaposlovanja, pomoč pri reševanju stanovanjskega problema.

V program so uporabnice vključene preko individualnih in skupinskih aktivnosti. Vsaka uporabnica ob vključitvi dobi svojo svetovalko, s katero redno sodeluje preko individualnih svetovalnih razgovorov, z njo evalvira svoje stanje ob rednih trimesečnih podaljšanjih programa.

Uporabnice so v program lahko vključene za čas do enega leta ob predpostavki, da v programu aktivno sodelujejo. V primeru izjemnih situacija se lahko vključenost v program tudi podaljša.

V materinskem domu nudimo začasno zatočišče s psihosocialno strokovno pomočjo in podporo, ne pa tudi naslova začasnega/stalnega bivališča.

https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2024/06/TD__0756-640x427.jpg
Kako pridete do nas?

Večinoma nas ženske kontaktirajo same, pogosto pa zanje iščejo namestitev tudi drugi socialnovarstveni programi, najpogosteje varna hiša in center za socialno delo.

Postopek za vključitev v program:

Kontaktni obrazec(Klikni tukaj)

Postopek vključitve se začne z vlogo, ki nam jo ženska posreduje preko kontaktnega obrazca ali na katerega od naslovov materinskega doma (ali MD Gorenjske, p.p. 243, 4001 Kranj ali mdg@materinskidomgorenjske.si).

Na podlagi prejete vloge se dogovorimo za osebni razgovor in srečanje v prostorih materinskega doma. V kolikor obstaja potreba pridobimo tudi mnenje pristojnega centra za socialno delo.

Vključitev v program je prostovoljna odločitev.

S podpisom Dogovora o vključitvi v program uporabnica sprejme pravila in obveznosti, ki nastopijo z vključitvijo v program. Seznanjena je s Pravilnikom o pravicah in obveznostih uporabnic v materinskem domu, Pravilnikom o postopku pritožbe… Uporabnica, ki ne želi podpisati Dogovora o vključitvi ali se z njegovimi določili ne strinja, se ne more vključiti v program MD.

 • Mnenja drugih

https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_04.png

Izjava uporabnice

Razšla sem se s partnerjem in ostala sem brez stanovanja, nimam podpore primarne družine, z otroki smo pristali na cesti.

Izjava uporabnice

Moje bivanje v varni hiši se zaključuje. Ne čutim se še pripravljene za samostojno življenje s hčerko, saj sem mnenja, da mi pogovori s strokovnimi delavkami pomagajo. Zato želim v materinski dom.

Izjava uporabnice

Mož se niti na predlog CSD noče izseliti iz skupnega stanovanja, v postopku razveze ne pristaja na nobene dogovore. CSD mi je predlagal, da se začasno vključim v materinski dom.

Izjava uporabnice

Sem noseča in partner me je zapustil. Starši me ne razumejo, k njim se ne morem vrniti. Rada bi se v miru pripravila na porod in prihod dojenčka, a ne vem, kaj naj storim.

Izjava uporabnice

Grozi mi odpoved najemne pogodbe, novega stanovanja tako hitro ne morem najti. Se lahko za krajši čas z otroki vključim v program materinskega doma?

Izjava uporabnice

Izgubila sem službo in zapustil me je partner. Očitno sem bila dobra le, dokler sem imela denar. Z otroki iščem novo stanovanje s cenejšo najemnino, a me skrbi, kako bom finančno zmogla ta čas, dokler ne najdem nove zaposlitve.

Izjava uporabnice

Partner je zapadel v alkoholizem. Do mene in otrok sicer ni nasilen, a z njim si trenutno ne predstavljam življenja.

Izjava uporabnice

Imam dojenčka, starega 2 meseca. Fanta ni nič doma, mislim da ima težave z odvisnostjo. Živimo pri fantovih starših, ki pravijo, da se v najin odnos ne želijo vtikati. Z dojenčkom bi se rada odselila, a ne vem kam.

Izjava uporabnice

Potrebujem pomoč, podporo in usmerjanje pri opravljanju materinske vloge, podpore partnerja nimam. Občutek imam, da sem za vse sama in da se mi podira svet.

Izjava uporabnice

Partner je nad mano pogosto psihično nasilen, razmišljam, da ga zapustim. Ne skrbi me, da bi me iskal ali ogrožal, saj mi pravi, da naj "spokamo". Z otroki potrebujem streho nad glavo, da se odpočijem in se postavim na noge.

Kontaktni obrazec

https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_02.png
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_03.png
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_01.png


  bt_bb_section_top_section_coverage_image
  KAKO VAM LAHKO POMAGAMO

  Lahko branje za novo znanje!

  Življenjska misel za mamo

  Mame morajo imeti tri pare oči …
  En par, da vidijo skozi zaprta vrata.
  Drug par, da vidijo nazaj in en par spredaj, da vidijo otroka, ko ga kaj polomi in mu brez besed povejo:
  “Nič hudega, saj te imam rada”.

  Erma Bombeck

  Najnežnejša misel za mamo

  Ne bom lovila zvezdic, na nebu naj žarijo.
  Rož ne bom iskala, kjer so, tam naj cvetijo.

  Nič ptičk ne bom prosila, da pesmice bi pele, naj letajo, kjer hočejo, 
  proste in vesele.

  Sama bom zapela pesem iz srca,
  pa bo najbolj vesela moja mamica!

  Neža Maurer

  Najmočnejša misel za mamo

  Vsaka mama je prava mama,
  dana za srečo in na veselje.
  Prava. In ena sama.
  Za vse življenje.

  Tone Pavček

  PREBERI SI NOVICE

  NOVICE