Varna Hiša Gorenjske

PROGRAMCenter za informiranje in svetovanje za žrtve nasilja na Gorenjskem

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image


prepoznaš nasilje? Kontaktiraj nas

Pokličite nas

Povejte nam kaj doživljate.

Naše svetovanje

Naši strokovnjaki vam bodo svetovali in predlagali kaj lahko storite.

Pomagali vam bomo

V našem centru vam bomo z veseljem pomagali.
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2022/01/image_01_about.png
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_05.png
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2022/01/floating_image_contact.png

Program CIS-a je namenjena ljudem, ki doživljajo različne vrste nasilja in/ali imajo izkušnjo nasilja. Uporabnikom našega programa nudimo informacijske, razbremenilne, psihosocialne in svetovalne razgovore. Informiramo jih o možnih oblikah pomoči ter po potrebi o možnih namestitvenih programih, na katere se lahko obrnejo. Uporabnikom nudimo tudi spremstvo do različnih ustanov, strokovnjakov ter izvajamo tudi zagovorništvo.

Uporabniki programa CIS – Centra za informiranje in svetovanje za žrtve nasilja na Gorenjskem (v nadaljevanju CIS) so osebe obeh spolov, vseh starosti (mladostnikov do najstarejših), ki doživljajo oziroma so doživljali različne vrste nasilja oz. imajo izkušnjo nasilja. V program se lahko kontinuirano vključijo tudi otroci in mladostniki do 18. leta starosti, vendar morajo imeti soglasje zakonitega zastopnika.

Cilji programa CIS:
1. Izboljšanje samopodobe
2. Zmanjšanje fizičnih in psihičnih simptomov, ki so posledica nasilja
3. Povečanje socialne vključenosti in krepitev socialne mreže uporabnika
4. Okrepitev starševske vloge pri uporabnikih, ki so tudi starši /vzpostavitev varnega okolja za
uporabnika in njegove otroke
– Prekinitev in umik iz nasilnega odnosa
– Prepoznanje nasilja
5. Zadovoljstvo uporabnika (ocena programa)
6. Pridobivanje socialnih spretnosti,
7. Aktivna vključitev in vrnitev na trg dela,
8. Boljša informiranost glede pravic/večja suverenost pri postopkih pred različnimi organi.

Brezplačno svetovanje

Zagovorništvo

Spremstvo

Razpoložljivost storitev:

v naši svetovalnici uporabniki lahko izbirajo med storitvami, ki jih potrebujejo: pogovor, razbremenitev, informiranje, napotitev v druge ustrezne programe, daljša vključitev z namenom pridobivanja veščin, ki jih določajo cilji programa.

Cenovna dostopnost:

storitve so brezplačne za vse uporabnike.

Storitve so usmerjene na posameznika:

vsak uporabnik je individualno obravnavan. Pri tem upoštevamo vse njegove značilnosti in potrebe in skušamo storitve prilagoditi v največji možni meri vsakemu od njih. Upoštevano je njihovo fizično, intelektualno, socialno okolje in kulturne značilnosti. V okolju, kjer delujemo imamo veliko posameznikov in družin, ki prihajajo iz drugih kulturnih območij (Albanija, Kosovo, območje bivših jugoslovanskih republik..) in storitve prilagajamo tudi na ta način, da v komunikacijo, kjer je prisotna jezikovna bariera vključujemo medkulturne mediatorje.

Storitve so celostne oz. stremimo k temu, da bi uporabniku nudili čim bolj celostno obravnavo:

z vsakim posameznikom, ki se vključi v program, izdelamo individualni načrt, ki upošteva njegove želje in potrebe. V kolikor potrebe uporabnika presegajo delovanje našega programa, se zavoljo celostne obravnave povežemo z drugimi organizacijami ali pomembnimi posamezniki (CSD, druge nevladne organizacije, družina, delodajalec, terapevtska obravnava…).

Želimo si da so naše storitve nepretrgane:

• Ker si želimo, da so naše storitve nepretrgane, med našimi programi od lanskega leta še bolj tesno sodelujemo. Svetovalnica predstavlja vstopno točko za žrtve nasilja (ženske in otroke, za moške nudimo le svetovanje, saj nimamo ustreznih namestitvenih kapacitet). Tukaj dobijo vso podporo in informacije, ki jih potrebujejo. V kolikor se pokaže, da je z vidika varnosti potreben takojšen umik od doma, se nemudoma povežemo z Varno hišo ali Kriznim centrom ter uredimo namestitev. Po zaključenem bivanju v Varni hiši, se uporabniki lahko ponovno vključijo v svetovalnico – v kolikor pri vsakdanjem življenju, zaradi izkušnje nasilja, potrebujejo še nekaj podpore. Svetovalnica se vključuje v uvodne razgovore pred sprejemom v Varno hišo. Na ta način se uporabnik že ob prvem stiku seznani z možnostjo vključitve v svetovalnico, če se ne odloči za umik na varno. Že ob prvem srečanju se lahko dogovori za termin v svetovalnici in na ta način ostane v stiku z nami, dobiva zanj pomembne informacije, usmeritve, svetovanje in v kolikor je kasneje še vedno potreben umik od doma, je le-ta veliko lažji. Spodbujamo jih in motiviramo, če razmišljajo o odhodu in ga želijo v prihodnosti izpeljati na varen način.

Skupina za samopomoč

V letu 2023 je pričela delovati skupina za samopomoč za ženske, žrtve nasilja.
Skupina se srečuje enkrat mesečno, v Medgeneracijskem centru v Kranju.
Naša osnovna načela so:

 • Negujemo kulturo poslušanja, ki je pogoj za poglobljen pogovor
 • Izogibamo se ocenjevanja in kritiziranja
 • Kar nam je zaupano, varujemo
 • Pogovarjamo se o temah, ki nas povezujejo

V skupino se lahko vključite kadarkoli. Za več informacij se lahko obrnete na tel. 030 380 380.

https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2024/05/1111.png
 • Mnenja drugih

https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_04.png

Izjava uporabnice

Tudi v službi me ima pod kontrolo. Ne delam daleč od doma, zato pride k meni pod pretvezo, da je pozoren, mi prinese čokolado. Sodelavke so navdušene nad njegovo pozornostjo in ljubeznijo.

Izjava uporabnice

Mame in sestre nisem videla že sedem mesecev. Pravi, da slabo vplivata name.

Izjava uporabnice

Že pol leta imam vse spakirano. Vsak dan, ko grem iz službe, mu napišem SMS, če lahko pridem domov. Ključa nimam.

Izjava uporabnice

Ko sem v službi, me ves čas kliče, preverja. Pripelje se do moje službe in sedi v avtu pred stavbo. Me kliče, moram se priti pokazati, kako sem se oblekla.

Izjava uporabnice

Lasa me, davi, meče omare. Če mi uspe uiti ven, pride za mano in me zlasa ter reče: »Če boš zdaj kam šla, ni treba da hodiš nazaj.«

Izjava uporabnice

Moja zgodba, kot večina, se je začela zelo srečno. Kmalu so se pojavila opozorila, znamenja, da nekaj ni v redu. Omejuje me, ne smem nositi kratkih kril. Če samo pozdravim soseda, mi očita, da se spogledujem z njim, da sem gotovo nekaj imela z njim. Vsi sosedje, prijatelji moškega spola, so po njegovem, moji ljubimci.

Izjava uporabnice

Vedno obrača besede, vsega sem jaz kriva. Opravičiti se mu moram za tisto kar je on naredil. Mislim, da postajam nora, meša se mi. Pravi, da si izmišljujem stvari. Počasi ne vem več kaj je res in kaj ne.

Izjava uporabnice

Moj mož ni nikoli fizično nasilen, uporablja zelo subtilne tehnike. Ves čas me kontrolira in omejuje moje možnosti. Nikoli mi ni rekel, da česa ne smem, toda vedno je zelo jezen, če naredim nekaj, kar mu ni všeč.

Izjava uporabnice

»Pravim ti, da bo življenje brez mene zelo težko,« je zelo pogost stavek, ki ga slišim od mojega moža, narcisa. Seveda, on ima nadzor nad vsem, odloča o vsem. Moj strah, kako preživeti v teh ekonomskih razmerah je velik. Rad uporablja kazen in ustrahovanje, da ostanem njegova zapornica za vedno.

Izjava uporabnice

»Oprostim ti.« Izjava, ki jo pogosto slišim od mojega moža, narcisa. Oprosti mi, ker nisem izpolnila njegovih bizarnih pričakovanj!

Kontaktni obrazec

https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_02.png
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_03.png
https://www.varnahisagorenjske.si/wp-content/uploads/2021/12/floating_image_01.png


  bt_bb_section_top_section_coverage_image
  PREBERI SI NOVICE

  NOVICE