Srčni odtis

1.      Razlaga

Srčni odtis je odtis, ki ga s svojim obnašanjem vsakodnevno puščamo na ljudeh. Bodisi je to obnašanje zavedno ali nezavedno. Vsi imamo v sebi potenciale negativnega in potenciale pozitivnega. Srčni odtis nam skozi preprosta vprašanja izmeri, koliko katerih potencialov vsakodnevno uporabljamo in jih vnašamo v naša življenja in odnose z drugimi.

Srčnost je drugi izraz za pogum in odločnost. In prav pogum in odločnost potrebujemo, če želimo ta svet narediti lepši. Skrita, nenapisana pravila nas včasih zadržujejo, da ostajamo v sivi povprečnosti in si ne upamo izpostavljati se niti s pozitivnimi gestami kot so objem ali dotik topline.

Ne obremenjujte se, če vaš dnevni odtis ne bo tak, kot ste si ga želeli. Namen meritve je spodbujanje k temu, da bomo od sebe lahko dali več kot dajemo. Krizni časi, ki so okoli nas, nas namreč kar kličejo k več topline, več pozornosti, …

2.      Vprašanja

Prosim iskreno odgovorite na spodaj zastavljena vprašanja. Vsak pritrdilni odgovor vam prinese eno pozitivno točko. Točke med seboj seštevajte.

 • Ali ste danes:  Že koga nasmejali?
 • Že s kom iskreno sočustvovali/se poglobili v njegov notranji svet?
 • Že komu podarili kompliment?
 • Že naredili dobro delo? (Skrito dobro delo šteje dve točki.)
 • Že koga objeli?
 • Že komu povedali, da ga imate radi oz. kako dragocen vam je? 
 • Zdaj pa odgovorite še na naslednja vprašanja. Vsak pritrdilni odgovor vam tokrat prinese eno negativno točko, ki jo odštejete od zgoraj pridobljenih točk.
 • Ali ste danes:  Koga spravili v stisko?
 • Ste na koga 'stresli' svoj stres, jezo, zamero..?  
 • Ste bili do koga nespoštljivi? 
 • Ste bili do koga nepošteni? 
 • Ste komu podali kritiko, ne da bi vas prosil zanjo?
 • Ste  namerno spregledali  trud, ljubezen, darežljivost in druge pozornosti ljudi  okoli vas? 

3.      Rezultati

ČE STE DANES POVZROČILI PSIHIČNO, FIZIČNO, SPOLNO, EKONOMSKO ALI KATERO DRUGO NASILJE , JE VAŠ DNEVNI SRČNI ODTIS AVTOMATIČNO NEGATIVEN. 


Obrazložitev

4-5  zbranih točk:  Vaš dnevni srčni odtis je ODLIČEN

Vaš današnji srčni odtis je odličen, saj ste v svojo okolico vnesli obilico pozitivne energije. S svojim delovanjem ste lahko zgled in spodbuda vsem okoli vas. Hvala za vaš prispevek v skupno dobro. Naj bo tudi jutri tako. Če pa vam jutri ne uspe, nič hudega, še veliko dni vam ostane, v katerih boste lahko izkazovali svojo srčno odličnost.


1-3 zbrane točke: Vaš dnevni srčni odtis je DOBER

Vaš današnji srčni odtis je dober, kar  pomeni, da ste danes ljudem okoli sebe namenili več dobrih dejanj kot slabih. To pomeni, da vam je mar za ljudi okoli sebe in kakšno sled puščate za seboj. Spodbujamo vas k temu, da se boste tudi v prihodnje trudili, da bo vaš srčni odtis pozitiven oz. odličen.


0 zbranih točk: Vaš dnevni srčni odtis je NEVTRALEN

Vaš današnji srčni odtis je nevtralen. Bodisi ker ste, kar ste pozitivnega dali ljudem okoli sebe,  izničili z negativnimi dejanji ali pa ste bili danes bolj distancirani od svoje okolice. Naj vam bo v spodbudo misel, da se vse dobro vrača, po navadi ne od iste osebe, toda vsekakor nobeno dobro delo, še tako majhno, ni spregledano. Naj vam bo to navdih, da bo jutri vaš srčni odtis, če že ne odličen, vsaj dober.


Negativno število zbranih točk: Vaš dnevni srčni odtis je NEGATIVEN

Kljub temu, da je vaš današnji srčni odtis negativen, je pozitivno to, da ste iskreno odgovarjali in da ste si vzeli čas, da ste odgovorili na vprašanja. Naj vam bo dobljeni rezultat spodbuda, da se boste začeli truditi, da bo vaš srčni odtis postal pozitiven in ne negativen. Spremembe so lahko tudi zabavne in ne vedno samo naporne. Držimo pesti, da se boste že jutri lotili srčnih akcij: objemov, pohval…

avtorstvo: MATEJA DEBELJAK