December 2021 - DOGODKI MESECA

December smo v Društvu za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske začeli z obeležitvijo Dnevov boja proti nasilju nad ženskami in ga končali z obdarovanjem naših uporabnic in njihovih otrok, pri čemer so nam na pomoč priskočili v projektu »Uresniči željo« in »Božiček za en dan«, ter nekateri posamezniki in podjetja, ki so donirali izdelke in denar. Vsem se iskreno zahvaljujemo, saj so z njihovo pomočjo zasvetile iskrice v očeh vseh, ki praznikov ne morejo preživeti v svojem domu. 

 

Dnevi boja proti nasilju nad ženskami se začnejo 25. novembra, ko obeležujemo svetovni dan boja proti nasilju nad ženskami in se končajo 10. decembra, kar pomeni, da se zaključijo na svetovni dan človekovih pravic. V Društvu za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske, smo jih obeležili z dvema dogodkoma.

V petek 3. decembra smo se četrtič odpravili na pohod »Pogumno naprej«, »v višave«, na Šmarjetno goro.

S pohodom, s športno dejavnostjo in z druženjem opozarjamo na nasilje v družbi, ki mu odločno nasprotujemo. Skupaj lahko družbo spremenimo na bolje. Na pohodu se nam je poleg uporabnic naših programov in naših prostovoljk pridružil tudi naš donator in podpornik Ivo Čarman, udeleženec dveh olimpijskih iger in nosilec olimpijske plamenice na Zimskih olimpijskih igrah v Sarajevu.

 

V četrtek 9. decembra smo skupaj s Centrom za socialno delo Gorenjska izvedli regijski posvet z naslovom »Alkoholizem in vpliv na odnose v družini«. Prim. prof. dr. Marko Kolšek, dr. med. nam je predstavil vpliv alkohola na posameznika in družino. Predstavniki Društva Abstinent pa so nam predstavili primere iz prakse in kako pomembna je pomoč in podpora strokovnjakov, da lahko osebe v stiski naredijo korak naprej. V pozdravnem nagovoru, je predstavnik Mestne občine Kranj, g. Janez Černe izpostavil tudi misel Michelle Obama: »Vrednost družbe se kaže v tem, kako ta ravna z ženskami«, ki si jo je vredno zapomniti.

Z osveščanjem javnosti, posameznikov in posameznic, lahko dosežemo večje poznavanje pravic. Za samo uresničevanje teh, pa marsikateri posameznik, posameznica potrebuje še veliko podpore in pomoči, ki jo lahko dobi v različnih službah in organizacijah, kjer delujemo usposobljeni strokovnjaki, ki jim pomagamo do kvalitetnejšega življenja ob uresničevanju njihovih pravic.

Nasilje v družini je kaznivo dejanje, ki se dogaja med ljudmi, ki so med seboj spletli določene čustvene in intimne vezi, imajo skupne vrednote, prepričanja, interese.

Pomembno je, da govorimo o nasilju, saj se marsikatera žrtev ne zaveda, da je premoč storilca, ki s svojimi dejanji ustrahuje, nadzoruje žrtev, že kaznivo dejanje. Ni potrebno, da gre za fizično nasilje, saj so druge oblike še bolj prefinjene in skrite in se jih žrtve dostikrat ne zavedajo.

 

Zato pozivamo žrtve nasilja in tudi vse tiste, ki za nasilje veste, naj poiščejo pomoč in podporo za izstop iz kroga nasilja, ki se nikoli ne prekine sam. Zavedamo se, da je prvi korak najtežji, a izkušnje kažejo, da se da, da lahko življenje zastavite na novo, čeprav je na začetku zelo težko vse pustiti in oditi, a dolgoročno je vredno. Ne odlašajte in nas pokličite.

 

Letošnje fotoutrinke si lahko ogledate v naši galeriji.

 

Želimo Vam srečno, zdravo, mirno in varno leto 2022!